Griekse hamburgers (bifteki) recept: sappig en smaakvol

Zoek je een recept voor Griekse hamburgers (bifteki) van gekruid gehakt? Deze klassieker kun je gemakkelijk thuis maken. Zelf eet ik ze het liefst als ze mooi gegrild zijn boven houtskool zodat alle sappen behouden blijven. Subtiel op smaak gebracht met kruiden zoals peterselie en een vleugje munt, afgemaakt met een hint van gemalen komijn. Dit ‘burgertje’ kan overal mee worden gecombineerd en smaakt heerlijk met een flinke klodder tzatziki erop of erbij. Je kunt ze ook vullen met (feta)kaas (bifteki me tiri). Wie kan er nou nee zeggen tegen zo’n fantastische burger. Je weet dat je goed zit als ‘ie met van die mooie grillstrepen op je bord wordt geserveerd. Met dit gemakkelijke recept kun je deze heerlijke Griekse hamburgers nu ook gewoon zelf maken. Op klassieke wijze, zo heb ik ze zelf het liefst.

De ‘geheime’ smaakmaker

Wat deze Griekse hamburgers zo smaakvol maakt is niet alleen de toevoeging van kruiden. Door een ui te raspen (of tot puree te hakken in de foodprocessor) krijgt het gehakt een mooie smaak mee zonder dat je harde stukken rauwe ui in je gehakt hebt. Waar je vaak voor hamburgers rundergehakt gebruikt, kun je voor deze sappige burgers beter gemengd gehakt gebruiken. Met rundergehakt krijg je vaak een droog eindresultaat en dat willen we juist niet. In Griekenland wordt ook vaak lamsgehakt of kalfsgehakt gebruikt. Variatietip: vul de hamburger met fetakaas.

Wat heb je nodig voor deze sappige Griekse hamburgers?

Ingrediënten

  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 ui tot puree gehakt of geraspt
  • 2 plakjes brood (zonder korsten en goed geweekt in melk)
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel peterselie
  • ½ theelepel knoflookpoeder (of twee geperste teentjes verse knoflook)
  • ¼ theelepel gedroogde munt
  • Flinke snuf gemalen komijn
  • 1 ei voor de binding
  • Zout en peper naar smaak

Aan de slag!

Tip: voor een optimale smaak moeten de smaken minimaal 4 uur voor gebruik in het gehakt trekken. Zorg dat je het gehakt dan ook ruim op tijd hebt gemengd zodat de smaak optimaal is als je ze gaat grillen/baken.

Knijp eerst alle overtollige melk uit de sneetjes brood die je hebt geweekt. Pak een grote mengkom en doe daar het gehakt in. Verkruimel nu de geweekte boterhammen boven het gehakt. Eigenlijk kan het vanaf hier niet eenvoudiger. Je voegt nu alle andere ingrediënten bij het gehakt. Meng het gehakt nu goed door.

Zodra de kruiden, het brood en het ei goed zijn gemengd met het gehakt, maak je een mooie grote bal. Snijd dit vervolgens in twee delen, en elk deel weer in twee delen. Zo heb je vier gelijke ballen als het goed is. Maak van elke bal gehakt met de palm van je hand een platte burger. Wat ik vaak doe is dit op een bakpapiertje leggen zodat ik alle vier de hamburgers direct erop kan leggen. Door er een bakpapiertje bovenop te leggen kun je ze bijvoorbeeld gemakkelijk in de koelkast leggen. Laat ze daar lekker op smaak komen totdat je ze nodig hebt.

Grillen of bakken

Heb je een contactgrill? Dan kun je ze perfect grillen en zijn ze snel klaar, en blijven ze sappig. Je kunt ze ook in een koekenpan braden. Gebruik dan wel een flinke scheut olijfolie in de pan. Deze Griekse hamburgers smaken ook heerlijk op de barbecue. Zorg dan wel dat je ze dan even licht insmeert met olijfolie om plakken te voorkomen.

Dit recept leent zich perfect om te serveren met een flinke klodder tzatziki. Bekijk ook het recept voor Griekse tzatziki. Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan ook mijn andere Griekse recepten.

Kali orexi, eet smakelijk!

2 gedachten over “Griekse hamburgers (bifteki) recept: sappig en smaakvol

  • 16 juli 2017 om 12:46
    Permalink

    Hoi,
    Bifteki is toch meestal met feta en tomaat binnenin?

    Beantwoorden
    • 16 juli 2017 om 14:33
      Permalink

      Hoi Karin,

      Met feta komt ook veel voor, alleen heet het dan Bifteki me tiri. Ook komt het nog wel eens voor als keftedes. De verschillen qua receptuur ontlopen elkaar niet veel. Maar je kunt dit recept dus goed gebruiken om ze te vullen met feta.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.