Griekse gehaktballetjes in tomatensaus (soutzoukakia) recept

Kruidige gerechten met een kick, daar gaat mijn kookhart sneller van kloppen. Dit recept voor Griekse gehaktballetjes in tomatensaus is er zo eentje. En het is nog makkelijk te maken ook! Het gerecht staat in Griekenland als ‘soutzoukakia’ op de kaart en wordt voor de volledigheid ook wel ‘soutzoukakia smyrneika’ genoemd. Het gerecht ontleent zijn naam doordat Grieken uit Smyrna, de Turkse stad die tegenwoordig Izmir heet, het gerecht naar het Griekse vasteland brachten.

Wanneer ik in Griekenland ben dan is dit één van mijn favorieten om te bestellen. Het gekruide gehakt in een briljante tomatensaus -op smaak gebracht met komijn en kaneel- is een typische ‘match made in heaven’. Soutzoukakia wordt meestal geserveerd met rijst (pilav) of met frites. De combinatie met rijst vind ik zelf het lekkerst. Dit gerecht is net als de meeste Griekse gerechten eenvoudig te maken, met ingrediënten die we bovendien vrijwel allemaal wel in huis hebben. De gehaktballetjes en de saus bereid je eerst apart om in een later stadium de gehaktballetjes nog even na te garen in de heerlijk gekruide tomatensaus. Zo blijven de gehaktballetjes lekker sappig en vol van smaak. Al honger gekregen?

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de Griekse gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 sneetjes oud brood
  • Scheutje witte wijn (om het brood in te weken)
  • 1 ui (tot puree geraspt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei (geklopt)
  • 2 theelepels fijngehakte verse peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • Wat bloem om de gehaktrolletjes mee te bestuiven
  • 1 theelepel zout
  • Snuf peper

Ingrediënten voor de tomatensaus

  • 2 blikken tomatenblokjes, door een zeef gedrukt (zodat je de pitjes eruit haalt)
  • 1 ui (goed fijngesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Benodigde hulpmiddelen

  • Fijne zeef (groot)
  • Grote kom
  • Grote hapjespan

Handig om te weten

  • Dit recept is goed voor 4 personen
  • Meng het gehakt vooraf en laat de smaken minimaal een uur intrekken
  • Het is handig om maatlepels in huis te hebben om de verhouding goed te hebben van de ingrediënten
  • Lekker in combinatie met een frisse salade en feta

Voorbereiding

  • Haal de korsten van 2 sneetjes brood en week deze in een flinke scheut witte wijn, laat even intrekken,
  • Doe het brood (beetje uitknijpen zodat het niet te nat is) en de andere ingrediënten voor de gehaktballetjes bij het gehakt en meng dit goed.
  • Laat het gehaktmengsel minimaal een uur in de koelkast staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  • Wil je zeker weten of het gemengde gehakt goed op smaak is en niet te zout is? Neem dan een heel klein stukje gehakt, zo groot als een pepernoot, en bak dit in een pan. Proef of de smaken goed zijn, eventueel kun je dan nog extra zout toevoegen aan het gehaktmengsel.
  • Open de twee blikken met tomatenblokjes en doe de inhoud in een zeef, met daaronder een grote kom. Druk de tomaten zachtjes door de zeef met een houten pollepel of de bolle kant van een soeplepel. Ga net zo lang de zeef door totdat alleen de pitjes zijn achtergebleven (en wellicht wat tomatenvelletjes). Als het goed is heb je zo een mooie basis voor de tomatensaus. Zet dit apart voor later gebruik.

Aan de slag!

  • Verdeel het gehakt in 12 gelijke bolletjes. Maak van elk bolletje gehakt een mooi ovaal rolletje.
  • Bestuif de rolletjes met wat bloem zodat alles goed bedekt is. Schud de overtollige bloem er zachtjes af.
  • Verhit wat olijfolie in een pan (liefst een hapjespan waar genoeg ruimte is voor 12 rolletjes én de saus straks) en braad de gehaktrolletjes rondom bruin aan. Er mag een mooi korstje omheen komen. De gehaktballetjes hoeven niet door-en-door te garen, dus je kunt ze uit de pan halen als ze rondom mooi gebruind zijn. Leg apart.
  • Neem de pan even af met een keukenrol zodat je in dezelfde pan de tomatensaus kunt gaan maken. Verhit wederom weer een mooie scheut olijfolie en laat dit op temperatuur komen.
  • Voeg de fijngesnipperde ui en de laurierblaadjes toe en laat de uiensnippers zacht en glazig worden.
  • Nu kun je de tomatensaus, de kruiden, de wijn en wat peper en zout toevoegen. Pers tot slot de 3 teentjes knoflook uit boven de saus. Breng dit aan de kook en laat dit vervolgens 30 minuten lang zachtjes pruttelen. Vaak doe ik een deksel half op de pan zodat vocht kan ontsnappen maar je niet overal tomatenspetters krijgt.
  • Als het half uurtje voorbij is proef je even met een theelepel of de saus goed op smaak is. Voeg anders nog wat zout toe, maar niet teveel omdat de saus nog wat indikt en dus krachtiger wordt qua smaak.
  • Nu voeg je de Griekse gehaktballetjes toe aan de tomatensaus. Deze laat je ongeveer een kwartier meepruttelen in de saus. Verwijder dan de laurierblaadjes en proef nogmaals of de saus goed op smaak is. Ook kun je voor de zekerheid de garing van een gehaktballetje controleren.
  • Serveer het gerecht direct met rijst of frites.

Dit recept leent zich tevens perfect om te serveren met een flinke klodder tzatziki en een frisse salade. Bekijk ook het recept voor Griekse tzatziki. Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan mijn andere Griekse recepten.

Kali orexi, eet smakelijk!

2 reacties op “Griekse gehaktballetjes in tomatensaus (soutzoukakia) recept

  • 8 februari 2017 om 16:36
    Permalink

    Heerlijke Griekse gehaktballetjes. Nu al favoriet bij ons thuis!!

    Beantwoorden
    • 8 februari 2017 om 17:51
      Permalink

      Goed te horen! In combinatie met de tomatensaus een echt toppertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.